Nyheter
Biogassproduksjon med Hyperthermics-metoden. Grafikk: Hyperthermics.

Øker biogassproduksjonen med varmekjære bakterier:

Hyperthermics klare for markedet

Etter 14 års utvikling og 4 år med pilotforsøk hos Lindum er Hyperthermics nå klare for å erobre biogassmarkedet med sitt bakteriekonsept.

Ved hjelp av hypertermofile bakterier lover bedriften i Ulsteinvik å øke biogassproduksjonen til eksisterende anlegg, og bearbeide vanskelige substrater som marine substrater, halm, cellulose og hemicellulose. Systemet kan kobles på eksisterende anlegg.

– Disse 14 årene har vi jobbet med å finne den beste bakteriekulturen og optimale forhold for bakteriene til å produsere mer biogass, sier salgssjef Stig Amdam til Biogassbransjen.no.

Systemet har vært testet på Lindum utenfor Drammen i fire år, først med matavfall, kloakkslam og siden med fiskeslam. Hyperthermics tilbyr systemer for både akvakultur og biogass.

Mer biogass, raskere

– Med vårt produkt får du mer biogass og kortere oppholdstid for substratet i biogassreaktoren. Du får altså mer biogass raskere. Du kan velge om du vil kjøre all biomasse gjennom som forbehandling, eller å ta vanskelige substrat som skal hygieniseres, sier Amdam.

For akvakultur produserer systemet enten biogass eller protein.

– Du reduserer avfallsmengden man i dag har problemer med innen landbasert akvakultur. Ved å produsere biogass lokalt kan du redusere mengden slam som må kjøres bort med 70-80 prosent. Slammet vil få mer protein etter behandlingen. Dette proteinet tenker vi å selge til kjæledyr-markedet, sier Amdam.

LES OGSÅ: Vil forske på bruk av biokull i biogassproduksjon

Ekstreme bakterier

Bakteriene som brukes i prosessen er funnet på ekstreme steder som undersjøiske vulkaner og i varme kilder, der de trives. De varmekjære bakteriene har blitt samlet inn siden 1980-tallet og er brukt i en del forskningsmiljøer.

Hyperthermics har samarbeid med Universitetet i Regensburg og Universitetet i Marseille, som har samlinger av hypertermofile bakterier.

– Bakteriene er 2-3 milliarder år gamle, og har fungert som ryddehjelp og mat for små organismer siden tidenes morgen. De var blant de første organismene på kloden, sier daglig leder Erlend Haugsbø.

LES OGSÅ: Undersøkte brann- og eksplosjonsfare ved energistasjoner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hyperthermics har drevet et pilotprosjekt hos Lindum i fire år. Nå er de klare for markedet. Foto: Hyperthermics.

– Opplever stor interesse

– Vi opplever en stor interesse i markedet, og er nær ved avtaler med flere av de største aktørene i Norden innen biogass, sier Haugsbø.

– Det er et sug i biogassmarkedet etter ny teknologi, men vi trenger en «first mover» for å ta herredømmet over biogassmarkedet. Vi er i retrofit, det vil si at vårt produkt kan legges til eksisterende anlegg.

– Hvordan skiller dette seg fra for eksempel Antecs produkt?

– De driver med biogassreaktorer, vi driver forbehandling. Vi er egentlig et biologisk hydrolyseanlegg. Hvis du setter vårt produkt inn i prosessen før et Antec-anlegg vil det øke effekten av en Antec-reaktor.

Hyperthermics har best effekt på vanskelige substrater og kan kobles til anlegg som sliter med effektiviteten og nedbryting av biomasse.

– I laboratorieforsøk er det tatt ut en 50 prosent større effektivitet på disse produktene, sier Haugsbø.

LES OGSÅ: Sirkulær nettavis med eget TV-program

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Proteinproduksjon med Hyperthermics-metoden. Grafikk: Hyperthermics.

Investorer

11 personer er i dag ansatt i Hyperthermics, som har hovedkontor i Ulsteinvik.

Hyperthermics har fått noe offentlig støtte, men av de 80 millioner som er brukt på forskning og utvikling er det investorer som har bidratt mest.

– Det er ambisiøse investorer som har satset kapital på Hyperthermics. Det er helt ny teknologi i et nytt selskap i et nytt marked. Kundene vi snakker med i dag er de ledende i Skandinavia innen biogass. Vi ønsker å være i dialog med de mest krevende kundene som utfordrer Hyperthermics til å levere de beste løsningene på markedet.

LES OGSÅ: Ny nettsending: Erna kommer! Gjør du?

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.