Bransjestemmer
Vestfjorden ferge
FRAMTIDENS DRIVSTOFF: Hydrogen blir drivstoffet som skal brukes på fergesambandet mellom Bodø og Lofoten.
Foto: Twilight Tea/Flickr

– Har du glemt biogassen, Erna?


DEBATT: Biogass
er en moden, miljøvennlig energibærer for norske ferger, skriver administrerende direktør Cecilie Lind i Avfall Norge.

Cecilie LInd
Administrerende direktør Cecilie Lind i Avfall Norge.

I en lekkasje fra regjeringens klimaplan, melder Erna Solberg om at alle nye fergeanbud skal stille krav om lav- eller nullutslippferger innen 2023.

Det er et godt tiltak som blir enda bedre dersom regjeringen også legger til rette for bruk av en energikilde som regjeringen synes å ha glemt, nemlig biogass. Biogass er klimavennlig, den er tilgjengelig her og nå og den krever ikke utvikling av ny teknologi på fergene. Biogass kan brukes alene, i kombinasjon med naturgass, som reserveløsning når batterifergene må lades eller når hydrogenfergene skal testes ut.

LES MER: Går for hydrogenferge over Vestfjorden

Norsk biogass produseres av biologiske ressurser som avfall, slam, husdyrgjødsel og organisk materiale fra havbruksnæringa. Den skaper også nye, grønne arbeidsplasser over hele landet. Å ikke utnytte dette potensialet betyr høyere klimagassutslipp og lavere verdiskaping. Det er det stikk motsatte av hva Norge trenger nå.Norsk biogass produseres av biologiske ressurser som avfall, slam, husdyrgjødsel og organisk materiale fra havbruksnæringa.Behovet for fossilfrie energikilder er stort både i skipsfarten, i tungtransporten og i industrien. Vi forventer derfor at regjeringen sørger for at norsk biogass utnyttes i samspill med både elektrisitet, hydrogen og naturgass fremover.

Regjeringen kan starte med å opprette et eget kapittel om biogass i den kommende stortingsmeldingen om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser allerede nå. Å glemme biogassen kan nemlig fort ende med å gå over bekken etter vann i jakten på utslippskutt.

DEBATT: Naturvernforbunet vil ha nasjonal energiplan

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Gull i kloakken: Begrepet «avløpsrenseanlegg» er avleggs og bør skrotes

Pawel Krzeminski, Norsk institutt for vannforskning
Christian Vogelsang, Norsk institutt for vannforskning
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere