Nyheter
Det har gått en måned siden Nils Einar Aas overtok stafettpinnen i Lindum. Foto: Jens Egil Heftøy

– Glad for å være tilbake

Den nye Lindum-sjefen har kommet godt i gang på første runde.

– Det er en bekymring

Vi har kommet 1.58.84 ut i intervjuet med Lindums nye toppsjef, Nils Einar Aas.

Avfallsbransjen.no møter den ferske direktøren omlag 41 år etter at han, satt sin personlige rekord på 1.500 meter under et verdenscupstevne på, det han selv omtaler som, «rekordfabrikken» Medeo-banen i Alma-Aty.

Det skal vi komme tilbake til.

Stafettpinnen overlevert i Lindum

Færre rundetider

For selv om fordums sportslige meritter er viktige nok, så har vi tatt turen for å snakke om et helt annet tidsvindu. Det er nemlig bare en måned siden Nils Einar Aas fikk overlevert stafettpinnen som ny toppleder i Lindum.

– Det er jo alltid en stor livshendelse å møte et nytt selskap i en ledende rolle. Det er alltid mye man skal sette seg inn i og forstå på kort tid. Men det har vært en veldig fin oppstart, sier Aas.

58-åringen har fått tid til å gå noen runder på Lindums anlegg de siste ukene og virker varm i trøya allerede. Og akkurat som han i sin tid innså at skøytekarrieren ikke ville ta ham til internasjonal topp, erkjente Nils Einar allerede før start at han ikke kommer til å gå like mange runder som forgjengeren Pål Smits.

Pål Smits går av i Lindum

Røft heat

Smits fikk 27 år som toppleder før han ga stafettpinnen fra seg.

– Jeg syns det har gått veldig fint. Pål har jo ønsket å tre til side, og er også fortsatt en viktig støttespiller. Både for meg og for viktige prosesser i Lindum. Og så er det kanskje også sånn at etter en så imponerende merittliste, med så mange år, så er det også sånn at det kan være positivt med at det kommer noen nye inn og kan sette sitt preg på hvordan Lindum skal drives videre, sier Aas.

I ungdomsårene herjet Nils Einar Aas på skøytebanen. To ganger norgesmester i junior. Og i 1986 fikk han mulighet på seniorlandslaget.

– Jeg var en rimelig habil juniorløper, men klarte ikke å ta det til å bli en internasjonal seniorløper av format. Det var jo det som var målet, sier han.

Aas konkurrerte mot noen av norsk skøytesports store profiler, Geir Karlstad, Bjørn Nyland, Rolf Falk-Larssen og Tom Erik Oksholm. Som om ikke det var tøft nok, bakfra dukket navn som Ådne Sønderål og Johann Olav Koss opp.

– Den generasjonen som kom etter oss, der klaffa jo alt. I mine to årskull var det egentlig ingen som lyktes. Så det er jo ikke bare tilfeldigheter. Men sånn er toppidretten. Den er brutal, sier Aas.

Etter idrettskarrieren ble det økonomistudier og salgsjobber i industrien. På CV-en står selskaper som Pronova, Norske Skog, Veolia og Retura. De siste årene har han vært generalsekretær i Norges Idrettsforbund.

Statsforvalteren må behandle Lindum-tillatelse på nytt

Så var det bekymringen

– Jeg er veldig glad for å være tilbake i gjenvinningsbransjen. Jeg synes den er kompleks og har mange utfordringer. Den er litt uferdig. Og så er det utrolig mange gode folk her, sier Aas.

Men så var det denne bekymringen da. Etter fire uker i jobben som sjef i Lindum har han bitt seg spesielt merke i en ting som mang en gjenvinningssjef før ham har revet seg i håret av: Forskjellsbehandlingen.

– Jeg er litt overrasket over hvor ulik praksis det er i de ulike statsforvalterembedene. I forhold til saksbehandlingstid og hvordan regelverket praktiseres. Noen steder er man pragmatiske og vil finne løsninger, mens andre steder er det mye mer formalistisk og vanskelig. Det bekymrer meg litt, sier Aas.

Den bekymringen deler den nyslåtte Lindum-direktøren med en samlet bransje. Fortvilelsen over at det gjelder ulike regler i ulike fylker har vært kime til mang en diskusjon. Miljødirektoratet og departementet har flere ganger lovet å rydde opp, men fortsatt opplever aktørene ulik praksis når de sender søknader til Statsforvalterne.

Og her mener Lindum-sjefen det er viktig at bransjen er tydelig og snakker med en stemme. En annen bekymring han har er nemlig at det fra utsiden kan være vanskelig å finne ut hva gjenvinningsbransjen faktisk mener.

Han blir ny Lindum-sjef

Må fortelle riktig historie

– Hvem er det som snakker på avfallsbransjens vegne? Jeg har forsøkt fra utsiden å prøve å finne ut hva er det bransjen egentlig vil. Og det sliter jeg fortsatt litt med å få øye på, sier han.

Avfalls- og gjenvinningsbransjen møter utfordringer på flere nivåer, påpeker Aas. Lokalt er det skepsis fra naboer og lokalsamfunn. Samtidig som lokalpolitikerne ofte forstår behovet for gode avfallsløsninger. På den andre siden er det politikere som sitter med et svært forenklet syn på hva avfallshåndteringen innebærer. Da hjelper det ikke at bransjen selv bidrar til forvirringen.

– Bransjen har fortalt en historie om at det ikke finnes søppel, men bare verdier. Det er jo på en måte sant, men det er verdier som krever kapital, teknologi og vilje for å hente ut. Og markedet kan ikke løse alle de utfordringene. Så på et overordnet nivå tror jeg bransjen har behov for å tydeliggjøre behovene og spisse kommunikasjonen. Kanskje prioritere hvilke politiske gjennomslag man trenger på et overordnet nivå, sier Aas.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Derfor bør Handelens Miljøfond overtas av Staten

Torbjørn Leidal, Small Step Media og European Resource Hub
Nyheter fra Small Step Media nettverket

– Glad for å være tilbake

Avfallsbransjen.no

– Vi heier på dere

Avfallsbransjen.no
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.