Bransjestemmer
Administrerende direktør Geir Tore Leira i Innherred renovasjon.

Framsynte kommuner i Midt-Norge har et forsprang

Pandemi. Trusselsituasjon. Klima. Det er ikke måte på hvilke oppgaver kommunene skal
håndtere framover. Ved riktig håndtering av avfallsressurser, har flere kommuner i Midt-
Norge gitt seg selv et forsprang.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Stadsforvalteren har pålagt både
Fylkeskommunen og de enkelte kommunene kostnads- og kompetansekrevende
oppgaver innenfor samfunnssikkerhet og beredskap.

Renovasjonsselskapenes kjernevirksomhet er innsamling og behandling av avfall for våre innbyggere. Eierkommunene har også gitt oss som samfunnsoppdrag å bidra til sirkulærøkonomi og levere bærekraftige avfallsløsninger. Når vi i Midt-Norge har et forsprang innen samfunnssikkerhet og beredskap skyldes det vår evne til å utnytte kompetanse innen avfallshåndtering på flere områder, en unik kompetanse innen prosessindustri og utstrakt vilje til samarbeid.

Dette muliggjorde at åtte renovasjonsselskaper i Midt-Norge, med Innherred Renovasjon i spissen, gikk sammen og etablerte Ecopro AS.

Kompetanse innen mer enn avfall

Med Ecopro bidrar vi innen en rekke spennende FoU-prosjekter og nyetableringer innenfor sirkulærøkonomien. Det er skapt et helt nytt mulighetsrom som gir våre kommuner et stort forsprang i den situasjonen vi nå står i.

Pandemien viste hvor sårbare vi er for smitteutbrudd. Den geopolitiske utviklingen har skapt både uro og nye krav til beredskap. Klimaendringer utfordrer blant annet vann- og avløpskapasitet.

Når Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Stadsforvalteren har pålagt både Fylkeskommunen og de enkelte kommunene oppgaver innenfor samfunnssikkerhet og beredskap, er dette svært utfordrende for mange. Arbeidet krever kompetanse, ferdigheter og penger i en allerede presset kommuneøkonomi.

Heldigvis har våre eierkommuner gjennom sitt samarbeid gjort smarte valg, og er bedre rustet enn de fleste andre kommuner til å håndtere de kravene som kommer.

Gamle verktøy kan ikke løse nye problemer

Det er i årevis tenkt lineært i stedet for sirkulært. Mange kommuner står overfor store
utfordringer når vi nå har kommet i en situasjon der beredskap har kommet på agendaen
igjen.

Her er vår region i en særstilling.

Våre kommuner var tidlig ute med å tenke sirkulærøkonomi blant annet ved etableringen
av Ecopro.

La oss være konkrete.

Tre eksempler på hvordan kommunene i vår region har et godt utgangspunkt til å
innfri krav innen samfunnssikkerhet og beredskap.

• Tilgang til energi: Etableringen Ecopro er avgjørende for kommunenes og regionens evne til å innfri myndighetenes fremtidige behov til beredskap. Ecopro produserer årlig energi tilsvarende mer enn fem millioner liter diesel, basert på råvarer fra matavfall og avløpsslam. I en krisesituasjon der energiforsyningen rammes, vil dette være en sikker tilgang til energi. Skulle råvarestrømmen av matavfall utebli, kan husdyrgjødsel eller andre organiske fraksjoner bidra til å opprettholde energiproduksjon i regionen.

Tilgang til energi vil være viktig for regionen med tanke på transport av befolkningen, og for å opprettholde andre nødvendige samfunnsstrukturer.

Ecopro er det eneste selskapet i Norge som kan produsere energi, uavhengig av ekstern strømtilgang. Dette setter vår region i en unik posisjon med tanke på å være selvberget i en krisesituasjon.

• Tilgang til gjødsel: Samarbeidet har gjort det mulig å gjenvinne og tilbakeføre nitrogen, fosfor og andre næringsstoffer til landbruket for ny matvareproduksjon. I beredskapssammenheng produserer vi betydelig mengder gjødsel til å kunne bidra til selvforsynt matproduksjon i en krisesituasjon.

• Smittevern: I Ecopro har vi løsninger til å forebygge, identifisere og bryte smittekjeder ved et smitteutbrudd. Vi har mulighet til å begrense smitte eller bryte smittekjeder ved pandemi, et utbrudd av eksempelvis Covid, eller andre lokale smitteforekomster (eks potetål, kugalskap osv.).

Kjerneoppgavene skal fortsatt være viktigst

Avfallsbransjen må ses i nytt lys og kan i større grad bidra på flere områder en hva man tidligere har tenkt.

Når vi tenker slike tanker høyt, møtes vi ofte med argumenter om at vi beveger oss utenfor kjerneområdet vårt. Innsamling og behandling av avfall er vår første prioritet, men vi er opptatt av at kjerneoppgave-argumentet ikke begrenser mulighetstenkningen.

Nytenkning har skapt muligheter

Det finnes mange muligheter å bruke vår kompetanse på, uten at det rammer de oppgavene vi ble opprettet for å utføre. Vår kompetanse innen samfunnssikkerhet og beredskap er bare ett av flere eksempler på oppgaver vi som et interkommunalt selskap kan bistå våre eierkommuner med framover.

Det verste vi gjør nå, er å tenke begrensninger før vi tenker mulighetene. Særlig i vår region, der mulighetene sannsynligvis er flere enn andre steder i landet, takket være nytenkning fra våre eiere. Vi tror verdien av kommunenes samarbeid og mulighetstenkning om hvordan kompetanse kan utnyttes til felleskapets beste er nøkkelen. I dette innlegget peker vi på ett konkret eksempel, men dette er bare toppen av isfjellet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Framsynte kommuner i Midt-Norge har et forsprang

Geir Tore Leira, Innherred Renovasjon IKS
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.