Når bærekraftig innovasjon møter industriens utfordringer
I den siste tidens debatt rundt akvakulturindustriens miljøutfordringer, har Hege Michelsen Kolstad, seniorkonsulent i Fremtidens Industri og rådgiver i NCE Aquatech Cluster og Agritech Cluster, gitt en viktig stemme til bærekraftens kritiske rolle i bransjen. Der hun poengterer viktigheten av innovasjon og samarbeid, ligger det en underliggende utfordring for sektoren: Å inkorporere nye, miljøvennlige løsninger uten å ofre verken økonomisk bærekraft eller operasjonell effektivitet.
Forståelse og implementering av BAT-AEL
Hovedpoeng er klarheten i hvordan Best Available Techniques (BAT) og Associated Emission Levels (AEL) kan anvendes praktisk i lakseslakteriene. Det er en oppfordring til hele industrien om å se bortenfor de umiddelbare kostnadene og anerkjenne langsiktig verdi av bærekraftige investeringer. Akkurat dette fremstå som en urimelig oppfordring når løsningene som har eksistert er både dyre og heller ikke skaper noen form for verdi. Hvordan kan vi da omsette dette til handling?
Samarbeid over konkurranse
Det Kolstad etterlyser er ikke enkeltstående løsninger fra isolerte aktører, men heller en industriell symbiose. En «helhetlig tilnærming» kan være nøkkelen her, hvor deling av teknologi, kompetanse og data ikke bare løser individuelle utfordringer, men også hever standarden for hele sektoren.
Når vi snakker om økonomi og miljø, blir de ofte sett på som motsatser. Det er viktig å påpeke viktigheten av at de går hånd i hånd. Dette betyr at investeringer i miljøteknologi også må vise til en klar kostnadsnytte. Ved å ta i bruk avanserte, men samtidig økonomisk forsvarlige renseløsninger, kan industrien redusere sitt avtrykk og styrke sin økonomiske stilling på sikt. Det dreier seg ikke bare om å etterkomme forskrifter, men å finne smarte måter å gjøre bærekraft til en kostnadseffektiv faktor i driften.
M Vest Water, Downstream Marine og Bioretur har allerede tatt utfordringen. Vi har utviklet en totalløsning som reduserer miljøavtrykket og som samtidig begrenser kostnadene ned mot 10 øre per kilo slaktet fisk. Sammen har vi utformet et system for desinfisering og rensing av blodvann, samt hygienisering og bærekraftig håndtering av blodslammet i henhold til kravene. Vi mener selv at denne totalløsningen adresserer de samlede utfordringene på en konkret og gjennomførbar måte.
Veien Videre
Det vi opplever bransjen etterlyser, er en kultur hvor bærekraft er integrert i hver beslutning og prosess, men uten at det samtidig velter lønnsomheten i hele sektoren. Det er et kall til handling for alle aktører i akvakulturindustrien å investere i, dele og implementere løsninger som bringer oss nærmere dette målet.
For å oppnå dette inviterer vi til en videre dialog mellom forskning, teknologi og praktisk gjennomføring – ikke bare for å tilfredsstille de nye forskriftene, men for å sikre en levedyktig, bærekraftig og lønnsom industri for fremtiden.
Vi håper så mange som mulig tar utfordringen, og vi er klar for å bistå!
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!