Avfallsforum Møre og Romsdal:
Standardisering, gjenbruk og ombruk – samt 900.000 kr dyrere baklastere
— Om man holder til i Møre og Romsdal eller i Innlandet, bør krav til private, bedrifter og IKS være likt. I dag er kravene ulike og det gir ulik evne til å svare opp ambisjoner om materialgjenvinning. Nå må departementet på banen, sier nestleder Kari Moen Volle i Avfallsforum Møre og Romsdal.
Med starten på Storfjorden i bakgrunnen kunne styreleder i forumet, daglig leder Frode Erlandsen i RIR, og nestleder, daglig leder Kari M Moen Volle i JO Moen Miljø AS, slippe 14 foredragsholdere med statsforvalter og direktør fra Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs i spissen løs på de 150 deltagerne 8. og 9.november.
Det rikholdige programmet satte fokus på materialgjenvinning, ombruk og standardisering.
Manglende standardisering begrenser materialgjenvinningen
Ulike kostnader for husholdningene når de skal levere restavfall og andre fraksjoner gjør trafikken stor over kommunegrenser. Dette gir økte kostnader og skaper forskjeller. Nabokommunene Rauma og Vestnes er godt eksempel på dette, forteller Kari Moen Volle.
— I Vestnes må husholdningene betale, men i Rauma er det gratis og da er det raskt å kjøre over nabogrensa for å levere der det er gratis, sier Moen Volle.
Hun vil at prisen skal være lik i alle kommuner:
—Det må være like krav til alle husholdninger og bedrifter, samt like krav til alle avfallsselskaper, sier hun. Og legger til at Statsforvalterne må ha et regelverk slik at de kan behandle alle likt. Eksempelvis setter Statsforvalter ulike krav til IKS-ene i ulike fylker. Og det gir ulike økonomiske rammer som igjen påvirker evne og ambisjon til materialgjenvinning.
Departementet må på banen
Nå etterlyser Kari Moen et initiativ fra Klima- og miljødeprtementet.
— Jeg mener departementet må ta tak i dette og lage like krav og standarder for hele landet – for alle kommuner, selskaper og statsforvaltere. Uansett om man holder til i Møre og Romsdal eller i Innlandet, bør krav til private, bedrifter og IKS være likt, sier Moen Volle. I dag er kravene ulike og det gir ulike evne til å svare opp ambisjoner om materialgjenvinning.
900.000 dyrere baklastere
En rask runde blant utstillerne på Avfallsforum Møre og Romsdal viser at det blir salg, det presenteres nyheter, men importprisene stiger på grunn av den lave kronekursen.
— Det er ca 900.000 kroner forskjell i innkjøp på en vanlig baklaster komplett nå i forhold til for to år siden, sier Øystein Lie, daglig leder i NTM Trailer og Tipp AS.
— Den norske krona er rett og slett dårlig, sier han. Men, salg blir det likevel.
— Vi solgte faktisk en sidelaster i går, men vi er her primært for å vise oss frem, for selv om vi er landsdekkende, er det ikke alle som vet hva vi har, forteller Øystein Lie.
Større interesse for komprimatorer
Fra Gjøvik klinger det på bred Opplandsdialekt under en stort bilde fra Containergruppen
— Vi ser at det går litt mer av komprimerende utstyr for tiden, sier salgssjef Morten Vandli .
Ellers er 2023 et spesielt år med høye renter og svak krone også for leverandørene.
— Vi merker nok noe av dette, sier han, og legger til at det er viktig å få vist seg og produktene frem ved slike anledninger.
Elektrifisering hett tema
Hos Liebherr får de mange spørsmål og interesse rundt nye elektrifiserte maskiner.
— Vi leverer en del produkter allerede på industrimaskiner til sortering som står på kabel, og neste år kommer det både mobilitetspakker på industrimaskiner som står på kabel og batteridrevne hjullastere med driftstid på 16 timer, sier Rolf Enge. Han er ansvarlig for industriavdelingen i Liebherr, mens kollega Jon Arne Steinsvik har ansvaret for område Vest.
Forumets ambisjoner innfrir for arrangør
I programkomiteen til Avfallsforum Møre og Romsdal finner vi Heidi Steinnes, innkjøpsansvarlig i Attvinn, som sier at resultatet innfrir hennes forventninger:
— Det gikk først og fremst ut på å lære meg mer om ombruk, hva som rører seg i bransjen. For vi er ikke så gode på det her, sier Streines oppriktig.
— Vi må bli flinkere på ombruk av byggevarer, fordi dette er en bransje vi kan dra mye ut av. Målsettingen er å ombruke mest mulig av alt som kommer inn.
Som direktør i den europeiske avfallsbørsen European Resource Hub AS er jeg ikke lenger redaktør og ansvarlig utgiver. Men, som skribent vil jeg gjerne fortelle litt fra de konferansene jeg deltar på. Her er en tekst fra besøk på Avfallsforum Møre og Romsdal. Small Step Media AS utgir nettavisene Avfallsbransjen.no, Biogassbransjen.no, Hydrogen24.no, Cnytt.no samt i Sverige Avfall2resurs.se og BiogasIdag.se
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!