Nyheter
Sigve Daae Rasmussen, daglig leder i Rå Biopark. Foto: Rå Biopark.

– Jeg har veldig stor respekt for arbeidet som utføres av Enova

I dagens sommerintervju møter du Sigve Daae Rasmussen, daglig leder i Rå Biopark.

Hva har vært det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Hvis vi sier det siste året med de urolighetene som har vært i Europa så har det blitt tydelig at tilgangen på gass ikke kan tas for gitt. Verdien av å kunne produsere vår egen klimanøytrale gass har blitt viktigere også for de som ikke bare er opptatt av klimanøytralitet og fremtidens energibærere. Endringene i vilkår for støtte fra Enova har vært vesentlige for bransjen, både frafallet av støtte til biogassdrevne kjøretøy, men også hvordan vektingen av innovasjon i prosjektene ville slå ut for de som søker om investeringsstøtte.

For Rå Biopark har vi jobbet med utvikling av konseptet vårt og beslutningsstøttegrunnlaget, hvor det viktigste har vært å etablere et anbudsgrunnlag som sikrer at vi får den beste responsen fra markedet. Samtidig som vi har måtte betrygge politikere og beslutningstakere på at fremtiden er lys både for biogassproduksjon og for bruk av biogass på tyngre kjøretøy.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret

For Rå Biopark vil det viktigste som skjer det neste halvåret være å presentere et godt gjennomarbeidet grunnlag for endelig investeringsbeslutning til våre eiere. Vi er i ferd med å lyse ut den første av flere anbudskonkurranser for byggingen av Rå Biopark. Markedets respons på utlysningen vil være avgjørende for hvilken teknologi som blir en del av bioparken vår, og vil videre definere våre samarbeidspartnere for de neste årene.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Først og fremst ville jeg sett på det som en ære å få lede en av Norges fremste bidragsytere i den grønne omstillingen, om så bare for en dag. Jeg har veldig stor respekt for det arbeidet som utføres av Enova og for den kompetansen som de ansatte i Enova besitter.

Hvis jeg hadde hatt en dag som Enova-sjef hadde jeg gjeninnført støtten for biogassdrevne kjøretøy og etablering av fyllestasjoner. Samtidig ville jeg betrygget alle i bransjen om at Enova skal opprettholde stabile forutsetninger for de som satser på biogass. Videre ville jeg sørget for at Enova utnytter de regionale særtrekkene når det kommer til energiproduksjon og -utnyttelse. Eksempelvis har vi veldig billig strøm i Nord-Norge, men vi mangler kapasitet på strømnettet. Mangelen på kapasitet er så reell flere steder at det hindrer investeringer i batteridrevne lastebiler og elektriske maskiner. Dette er status FØR elektrifisering av store industrianlegg i regionen. Samtidig eksporterer vi årlig over hundre tusen tonn råstoff fra regionen som kunne ha blitt brukt til biogassproduksjon. Her representerer biogassen et svært ettertraktet drivstoff for aktørene som er opptatt av eget fotavtrykk, samtidig som det tar ned belastningen på strømnettet. Rå Biopark har fått støtte til investering i anlegget, og vi har gjennom våre eiere mottatt støtte til biogassdrevne kjøretøy og de første fyllestasjonene for biogass i landsdelen. Det trengs imidlertid flere aktører som er villig til å være med på omstillingen, og for å klare det er vi avhengig av at de store aktørene, herunder Enova, fremsnakker biogass som det fantastiske alternativet det er i vår landsdel. Med det samme blikket på regionenes unikhet ville jeg benyttet anledningen til å implementere en regional differensiering av søknadsvilkårene for fjernvarmebransjen. Etablering og utvidelse av fjernvarmeanlegg i Nord-Norge krever at det legges forutsetninger til grunn som er umulig å oppnå i vår region. Også her er målet å utnytte de ressursene som allerede befinner seg i regionen samtidig som man tar ned belastningen på strømnettet.

Jeg ville også benyttet dagen til å bli bedre kjent med de ansatte og høre om deres visjoner for fremtidens Enova. Hvordan skal vi i fremtiden samarbeide om å realisere alle de prosjektene som kreves for å omstille oss til lavutslippssamfunnet? Hva kan vi fra biogassbransjen gjøre, og hva kan Enova gjøre? Her tror jeg de ansatte i Enova sitter på en gullgruve av innspill som jeg gjerne skulle ha dykket langt ned i.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Jeg skal koble av sammen med familien i egen landsdel. Fiske i Målselva, gå på fjelltoppene i Tromsø-området og besøke Vesterålen og Lofoten. Det blir kanskje ikke de høyeste temperaturene, men når det først glimter til sommervær og midnattssol her oppe så er det få andre plasser som kan måle seg.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.