Biogasskonferansen 2023:
Lyse og IVAR ser på CO2-fangst
Vil fange CO2 fra oppgraderingsprosessen for biogass, flytendegjøre den og selge til drivhus i Rogaland.
Energiselskapet Lyse og det interkommunale renovasjonsselskapet IVAR i Rogaland ser nå på muligheten for å flytendegjøre CO2 fra biogassoppgraderingsprosessen for salg.
IVAR eies av tolv kommuner i Rogaland, og driver to biogassanlegg. Anlegget på Mekjarvik i Randaberg kommune produserer primært på avløpsslam fra eierkommunene, og produserte cirka 30 GWh i 2022. Anlegget på Grødaland i Hå kommune drives primært på matavfall, og produserte cirka 23 GWh. Lyse eies av 14 kommuner i samme region, distribuerer biogassen fra IVARs anlegg, og har lang relasjon som energileverandør til veksthusnæringen.
Grønn CO2
– I dag går CO2en fra oppgraderingsprosessen rett ut i lufta, men den kan vel så gjerne flytendegjøres og brukes som grønn CO2, sier avdelingsleder tjenesteutvikling i IVAR IKS, Lene Beadle, til Biogassbransjen.no.
Onsdag holdt hun og Esben Tonning Otterlei fra Lyse innlegg om det planlagte prosjektet under Biogasskonferansen 2023.
– Veksthusnæringen står som resten av samfunnet ovenfor grønn energiomstilling. Når naturgass og propan skal fases ut av veksthusnæringen vil det medføre økt behov for tilført CO2 for å opprettholde optimal plantevekst, følger Otterlei opp.
IVAR og Lyse er også med i et karbonfangstprosjekt ved et avfallsforbrenningsanlegg selskapene eier sammen.
Endringer i CO2-markedet
– Vi vet det vil bli endringer i CO2-markedet, i dag stammer det meste av CO2 i det norske markedet fra Yara, men Yara skal også elektrifisere og da blir det underskudd i markedet.
– CO2 er tungt og derfor dyrt å transportere, og vi mener det er moment for å etablere lokale bærekraftige verdikjeder. Dette ser vi også i sammenheng med CO2 fra karbonfangst fra avfallsforbrenningsanlegget som IVAR og Lyse driver sammen, sier Otterlei.
IVAR har også tidligere vært i dialog med veksthus i nærheten av det ene biogassanlegget, der den første ideen var å knytte anlegget sammen med veksthuset og overføre CO2en, ikke ulikt det som gjøres ved Den Magiske Fabrikken i Vestfold.
– Ett av våre biogassanlegg kan dekke behovet til 2-3 drivhus avhengig av hvor store de er, nå ser vi i tillegg på muligheten for å flytendegjøre og transportere gassen til der behovet er, sier Beadle.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!