Romerike biogassanlegg: Har anbefalt overdragelse til VEAS
Renovasjons- og gjenvinningsetatens anbefaling til byrådet er å gå videre med en prosess med sikte på en overdragelse av anlegget til VEAS.
Det forteller direktør i etaten, Hans Petter Karlsen.
Før jul sendte Biogassbransjen.no ut noen spørsmål til ulike aktører i bransjen. I Karlsens svar forteller han blant annet litt om REGs anbefaling om Romerike biogassanlegg i Nes kommune.
– Hva forventer du blir veien videre for Romerike biogassanlegg? Har du fått noen signaler om når politikerne vil konkludere?
– Vi har fremmet vår anbefaling, som er å innledningsvis gå videre med en prosess med sikte på en overdragelse av anlegget til VEAS. Det forutsetter i tillegg til at VEAS’ eierkommuner (Oslo, Asker og Bærum) blir med på et samarbeid om behandling av matavfall, at et tilstrekkelig antall av «de omkringliggende kommunene / kommunale renovasjonsselskapene» også fatter vedtak om å bli deleiere i VEAS, for å sikre et tilstrekkelig matavfallsvolum. Volum, og dermed utnyttelse av anleggets kapasitet, er viktig for å sikre et godt business case, sier Karlsen.
Rapporten om fremtiden for biogassanlegget på Nes ble oversendt byrådet før jul:
– Hvordan vurderer du det norske biogassmarkedet i 2022?
– Jeg opplever at det fremdeles er noe umodent. Etterspørselen blant bybusser og varebiler synes å ha flatet noe ut, men blant lastebiler / langtransport bør det finnes et potensial for økt etterspørsel, sier Karlsen.
– Samlet sett kan fremtidig etterspørsel være avhengig av hvordan biogass defineres med tanke på klimagassutslipp, hvordan biogass hevder seg mot elektrisitet samt teknologiutvikling.
– Så registrerer jeg samtidig signaler om en satsning på biogass internasjonalt - som eksemplifiseres med Shells oppkjøp av Nature Energy i Danmark.
– Hvilke utfordringer og muligheter ser du at biogass i Norge har?
– I utgangspunktet bør det være gode muligheter for biogass, med kravene om utsortering av matavfall også fra næringslivet, potensialet for biogassproduksjon fra husdyrgjødsel, behandling av fiskeslam, strengere krav til rensing av avløp med produksjon av biogass fra avløpsslam etc, sier Karlsen.
– Som beskrevet under vurdering av det norske markedet så er det noen forhold som regulerer etterspørselen – samtidig som det er positivt at med satsning på biogassproduksjon fra gasselskapene på biogassproduksjon.
– For behandling av matavfall er en av utfordringene det felles markedet for Norge, Sverige og Danmark, da Norge ikke har samme vilkår for produksjonsstøtte som Danmark og Sverige
– Hva vil du følge med særlig interesse når det gjelder biogass i tiden fremover?
– Hvordan behandlingskapasiteten for matavfall og tung transport sektoren utvikler seg.
– Har REG noen nye planer på feltet?
– REG har ikke noen planer, bestillinger eller pågående prosjekt innenfor biogassproduksjon utover å drifte RBA.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!