Nyheter
Utviklingsfondet driver prosjekter for å etablere biogassanlegg i landsbyer i Nepal. Foto: Utviklingsfondet/ Harald Herland

Gi biogass til jul

Mange organisasjoner tilbyr julegaver der man kan støtte ulike veldedige prosjekter. Utviklingsfondet er intet unntak, og lar en i år blant annet støtte biogassanlegg i landsbyer i Nepal.

Leder for programavdelingen i Utviklingsfondet, Elin Cecilie Ranum. Foto: Utviklingsfondet.

Biogassen skal brukes til matlaging og lys i hjemmet, som et alternativt til vedfyring.

– Biogassteknologien omgjør enkelt kumøkk til elektrisitet som kan brukes til matlaging eller til lys – på den måten kan leksene også gjøres etter at det har blitt mørkt ute! Biogass-prosjektet er tiltenkt landsbyer som ligger i spesielt klimasårbare områder i Nepal, der det er ekstra viktig å ta vare på skogen. Et prosjekt som dette vil gi biogassanlegg til cirka 15 familier i en landsby, sier leder for programavdelingen i Utviklingsfondet, Elin Cecilie Ranum, til Biogassbransjen.no.

Utviklingsfondet, etablert i 1978, er en uavhengig miljø- og utviklingsorganisasjon. Organisasjonen støtter tiltak i utviklingsland som fremmer en bærekraftig utvikling, tilpasning til klimaendringer, matvaresikkerhet, biologisk mangfold, sosial rettferdighet og styrking av lokalsamfunn.

– Biogassteknologi er en av de mest miljøvennlige og bærekraftige teknologiene knyttet til landbruk. Ikke bare har det positive effekter for miljøet når skogen får bestå og CO2-utslippene synker, men det har også store fordeler for helsa. Når vedfyringen reduseres, reduseres også røyken som fyller kjøkkenet og skader lungene til kvinnene som lager maten, og barna de har rundt seg, sier Ranum.

Lali Devi Rana (41) bor i Bagasoti og er en av de som ønsker seg et slikt biogassanlegg. Hun forteller:

– Hvis jeg hadde et biogassanlegg i huset mitt, ville jeg ikke måtte bruke hele morgenen og kvelden på å samle ved og lage mat på et røykfylt kjøkken. Kokepottene ville ikke bli så svarte av den røykfylte flammen hver dag. Vi har alltid minst to storfe, så vi har nok kumøkk og urin å ta i bruk til biogass.

Her kan du kjøpe biogass-julegaven. 

– Hvordan er oppslutningen om julegavene? Hvor mye har dere fått inn til biogassprosjektet per i dag?

– Vi har dessverre ikke statistikk konkret på dette prosjektet for hånden nå, men vi ser generelt at det er mange som er interessert i å kunne gi en gave med mening og at bidrag til helt konkrete prosjekter som dette faller i smak, sier Ranum.

– Kan du fortelle kort om hva Utviklingsfondet er, og hva dere gjør?

– Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og urettferdighet. Vi bidrar til at småbønder står sterkere når klimaendringer gir ekstremvær og vanskeligere dyrkingsforhold. I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for å skape varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.

Enorme uutnyttede biomasse-ressurser

Skal forsyne FN-leire med biogass

 

 

 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.