Bransjestemmer
Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Vi må springe fort etter EU

EU har igangsatt en formidabel satsing på økt biogassproduksjon. Målet er å nå 342 Twh innen 2030. De har som en god bergenser ville sagt: «satt en rakett i r..» og beveger seg raskt fremover.

EU har i sin RePowerEU strategi en særlig offensiv satsing på biogass. De ser på biogass som en mulighet til å erstatte 20 prosent av russisk gass. I handlingsplanen settes det derfor av 37 mrd euro, eller ca 380 mrd norske kroner til nye biogassanlegg. Om syv år skal målet være nådd! Dette for å redusere klimautslipp, men også for å sikre helt nødvendig energi til medlemslandene.

I handlingsplanen for økt biogassproduksjon i EU er det lagt opp til at hvert medlemsland skal:

  1. Etablere tverrfaglige fora for biogassproduksjon (som Biogass Norge)
  2. Utarbeide egne nasjonale strategier som angir hvordan de skal nå sine mål for biogassproduksjon
  3. Revidere RED om nødvendig
  4. Arrangere seminarer og kurs for å øke bevisstheten knyttet til potensiale biogass representerer
  5. Koble det urbane og rurale sammen for å sikre at bioressursene utnyttes best mulig
  6. Etablere nasjonale insentiver for oppgradering av biogass
  7. Etablere nødvendig infrastruktur
  8. Legge til rette for forskning og utvikling
  9. Sikre tilstrekkelig finansering for å realisere satsingen

For norsk biogassbransje er det viktig at norske myndigheter følger opp med en like offensiv politikk og handlingsplan som EU. Norsk biogassbransje har et stort potensial, og bransjen selv mener vi kan nå 10 Twh innen 2035 om forholdene legges til rette for det. Biogass er et viktig supplement også i norsk energisektor.

Vi må ha gode og målrettede tiltak

Biogass Norge er opptatt av at det norske virkemiddelapparatet rustes for satsingen og matcher EU sine tiltak. Både Innovasjon Norge, Enova – og Bionova når det kommer i gang – må brukes aktivt for å oppskalere norsk biogassproduksjon. Det er viktig å satse på både industrielle anlegg og biogassanlegg i landbruket.

Særlig Envoa er et viktig verktøy med tanke på nye og større industrielle anlegg. Det innebærer at rammevilkårene til Enova må bedres og de må gis muligheten til å gi investeringstilskudd, ikke bare for å utvikle ny teknologi, men også for å oppskalere produksjonen gjennom nye og/eller større anlegg. Vi må lykkes med nye gode prosjekter, som vi vet finnes.

EU sin satsing har et klart tidsperspektiv. EU skal nå sine mål innen 2030, det er kun syv år til (!) og understreker behovet for å ha et høyt tempo i den grønne omstillingen og utviklingen også i Norge. Norge må springe fort etter.

Gode forutsetninger i Norge

Norske biogassaktører har et godt utgangspunkt for å være med på en satsing og øke biogassproduksjonen i Norge og i EU. Vi har produsenter av biogass som allerede produserer flytende biogass, Europas største anlegg ligger på Skogn, og vi har en leverandørindustri som er godt posisjonert for å levere sine tjenester til det norske og europeiske markedet.

Biogasskarusellen har startet å gå raskere rundt, så nå gjelder det å være med på utviklingen. Det er bra for klimaet og det er bra for norske grønne arbeidsplasser.

Vi håper og ber om at norske myndigheter følger opp EU sin satsing på biogass med like offensive tiltak her hjemme!

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.