– En bratt læringskurve
Studentprosjektene til Avfall Norge om biogass og biogjødsel er i boks. – Det har vært en læringsrik sommer.
I sommer har cirka 50 studenter vært i sving i Avfall Norges REdu, et internship-program i samarbeid med en rekke aktører i bransjen. Tre av studentene har jobbet spisset med prosjekter om biogass og biogjødsel.
– Ingen av oss hadde egentlig bakgrunn fra bærekraft og fornybar energi, så det å sette seg inn i dette ble en bratt læringskurve, sier Ella Johanne Devold. Hun tar en mastergrad i bionanoteknologi ved NTNU.
– Begrepsfloraen var vanskelig, sier Sunna Simma, som studerer politisk kommunikasjon ved UiO.
4. august ble resultatene av studentenes arbeid presentert under et frokostmøte i regi av Avfall Norge.
– Biogass har ikke kun et klima- og energipotensiale, men kan også kommuniseres som løsning på mange politiske problem, ikke minst innen distriktspolitikk som fraflytting, sysselsetting og kompetanseløft, sier Simma.
De tre har lest mange artikler og mye informasjonsmateriell for å sette seg inn i materien.
– Det hjalp mye å få reise rundt til biogassanlegg og gårdsbruk, sier Devold.
– Det har vært en læringsrik sommer.
Biogjødsel, klimakutt og kommunikasjon
Prosjektene deres har sett nærmere på verdien av biogjødsel, kommunikasjon av biogassens rolle og potensiale, og det samlede potensialet for klimakutt ved bruk av biogass i Norge.
– Biogjødsel forsvinner fort når man snakker om biogass, mens det også er et produkt som er veldig nyttig og bidrar til å redusere klimautslippene. Verdikjedene til biogjødsel er stor, og berører mange aktører, sier John Olav Skjønsberg, som studerer samfunnsøkonomi ved NTNU. Han har vært leder for delprosjektet om biogjødsel.
– Jeg så på klimakuttpotensialet til biogass, der vi særlig har sett på potensialet for karbonfangst. Vi har sett på tre forskjellige scenarier frem mot 2030, blant annet bransjens interne mål om en produksjon av 12 TWh årlig. Med et slikt tall mener vi det vil være mulig å kutte klimagassutslipp tilsvarende 6,1 prosent av Norges samlede utslipp i 2021, sier Devold.
– Det er tall vi håper kan brukes til å sette nasjonale mål for bruk og produksjon av biogass.
Sunna Simma ledet delprosjektet om kommunikasjon rundt biogass.
– Jeg håper bransjen velger å kommunisere biogassens formål og bruk på en enklere måte, og at innholdspakken vi har lagt blir lest også av folk utenfor avfall- og renovasjonsbransjen, sier hun.
Studentene har blant annet skrevet om det planlagte anlegget Rå Biopark i Skibotn.
Publiserer rapporter
Rapportene til studentene vil bli publisert på Avfall Norges hjemmesider.
– Jeg er veldig imponert over jobben studentene har gjort på kort tid, og så å si uten forkunnskap om biogass og -gjødsel. De har gjort en kjempeinnsats for å sette seg inn i problemstillingen, og kommer frem til veldig interessante funn og perspektiver. At de kommer inn med en helt annen bakgrunn har vært forfriskende. Vi har fått frem flere tall vi mener kan brukes i vår kommunikasjon, sier fagrådgiver i Avfall Norge, Jens Måge.
Biogass-delen av REdu-programmet er sponset av Biogass Oslofjord, BIR og Gasum.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!