Nyheter
Natalia Mathisen (NCCE), Ellen Høvik (Circular Norway) og Torbjørn Leidal (Small Step Media) under Den Store Sirkulærkonferansen 2021. Foto: Ludvig Gundersen

Førstemann til mølla: Meld deg på Den Store Sirkulærkonferansen 2022

– Jeg ville ikke turt å være politiker eller ansatt i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Tromsø, Stavanger, eller noen av de andre byene i Norge uten å følge med på konferansen. For det som skjer hos oss kommer til å få stor innflytelse på det som vil skje i resten av Norge etter hvert.

– I tillegg vil vi bli utfordret av EU-kommissær Virginijus Sinkevičius, som har store forhåpninger til Norges hovedstad. Hvordan kan Oslo igjen komme opp på topp blant verdens hovedsteder, som var blant de første til å innføre kildesortering hos husstandene og ble kåret til Europas miljøhovedstad i 2019, sier redaktør i Cnytt, Torbjørn Leidal.

Sniktitt på programmet

Sirkulærøkonomien spenner bredt – og tilsvarende gjør temaene for Den Store Sirkulærkonferansen 2022. Under årets konferanse, som går av stabelen 7. juni klokken 09:00 til 16:00, vil norske ledestjerner diskutere hvilken rolle kritiske råmaterialer, digitalisering, natur, finans, forbruk, karbonfangst, klimavennlig mat, grønn energi spiller i det sirkulære skiftet.

Blant dem som deltar er:

  • Infinitums Kjell Olav Maldum, om kontroll på materialstrømmer og grønnvasking.
  • Future Materials Aslaug Hagestad Nag, om erstatninger for kritiske materialer.
  • Renovasjons- og gjenvinningsetatens Hans Petter Karlsen, om Oslo og deres vei fra avfall til nye produkter.
  • IKT-Norges Mali Hole Skogen, om digitalisering som motoren for omstilling til sirkulærøkonomi.
  • WWFs Karoline Andaur, om natur og klimas rolle i omstillingen.
  • Biogass Norges Pia Farstad von Hall, om biogass for en renere Oslofjord.
  • Lin Advokaters Hanne Torkelsen, om sirkulære konkurransegrunnlag og anskaffelser.
  • NF&TAs Linda Refvik, om produsentansvar og nye krav for tekstilgjenvinning.
  • ZEROs Anne Marit Post-Melbye, om gjenbruk av karbon som klimaløsning.
  •  Norges biokullforenings Alexandra Rassat, om aktørsamarbeid for rent biokull.
  • Spora Steria Skandinavias administrerende direktør Kjell Rusti.

Utfordrer næringslivet

Leidal forteller at de med Den Store Sirkulærkonferansen 2022 ønsker å utfordre næringslivet med å komme med innspill på hvordan Oslo kommune skal bruke midlene sine.

Konferansen arrangeres av Circular NorwayNorsk senter for sirkulærøkonomi og Cnytt, og sammen med norsk industri, bedrifter, organisasjoner, kommunal sektor og en rekke andre aktører er formålet å inspirere, motivere og dele kunnskap for bidrar til å fremskynde den sirkulære omstillingen.

Den store sirkulærkonferansen kommer til Oslo: – Et forbilde for andre kommuner

Trekker til Oslo

Den Store Sirkulærkonferansen ble for første gang holdt i 2021 ved Herøya Industripark ved Porsgrunn, der tema var Solbergregjeringens strategi for sirkulærøkonomi og industriens rolle i det grønne skiftet.

Temaet for i år er storbyenes rolle i det sirkulære skiftet, og konferansen trekker inn til hovedstaden, med Oslo kommune ved Renovasjons- og gjenvinningsetaten som lokal samarbeidspartner.

– Det er en utrolig spennende konferanse, og selv om vi har Renovasjons- og gjenvinningsetaten som lokale partnere, så er det ikke bare avfall og karbonfangst det kommer til å dreie seg om, sier Leidal.

Skal gå under skallet på hovedstaden

Torbjørn Leidal. Foto: Terje Johansen

Leidal forteller at det skal investeres et tosifret milliardbeløp i Oslo de neste ti årene. Penger som skal brukes på dem som skal produsere varer, produkter og tjenester.

Han trekker frem at det skal etableres et nytt innsamlingssystem og sorteringsanlegg for avfall, samt forbrenningsanlegg i Oslo. Videre er også biogassanlegget på Nes i spill, mener han.

– Det er også snakk om karbonfangst og infrastruktur med bygging av Fornebubanen. Hele transportkjeden i landets hovedstad er under omlegging og alt dette skal også styres av data, og ikke minst skal alt finansieres og bygges ut av store leverandører. Det er vanvittige inngrep i infrastrukturen det er snakk om, vanvittige pengesummer og store investeringer i næringslivet.

– Vi vil med Den Store Sirkulærkonferansen gå under skallet på hovedstaden for å se og høre om hva disse pengene skal brukes på, understreker Leidal.

Registreringen åpnet

Selv om koronarestriksjoner gjorde det vanskelig å treffes fysisk i 2021, la det ingen demper på interessen og over 2100 deltagere fulgte konferansen digitalt.

I år kan arrangørene gledelig annonsere at det vil være rom for å møtes fysisk og dørene hos Renovasjons- og gjenvinningsetatens lokaler i Haraldrudveien i Oslo åpnes klokken 08:30 på konferansedagen.

Fysiske plasser er dog begrenset, og det er førstemann til mølla som gjelder. Arrangørene oppfordrer alle deltagere til å reise med kollektivt, da det vil være begrenset med parkeringsplasser. Det vil også være mulig å delta digitalt.

Deltagelse er gratis.

Se Den store sirkulærkonferansen 2021 her!

Stor signaleffekt

Leidal mener at arbeidet i Oslo kommune vil ha en stor signaleffekt for de andre byene i Norge, Norden og Europa.

– Tenk hvilken signaleffekt og mulighet Raymond Johansen har for å vise frem det sirkulære Oslo, sier Leidal.

Han legger til at Den Store Sirkulærkonferansen 2022 vil komme til stor nytte for aktører utenfor Oslo også.

– Jeg ville ikke turt å være politiker eller ansatt i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Tromsø, Stavanger, eller noen av de andre byene i Norge uten å følge med på konferansen. For det som skjer hos oss kommer til å få stor innflytelse på det som vil skje i resten av Norge etter hvert.

Det endelige programmet vil snart bli lansert her: Program for Den Store Sirkulærkonferansen 2022.

Ber om nominasjoner til Årets sirkulære bedrift

Årets sirkulære bedrift også vil kåres i år. Likt som selve konferansen er formålet med prisen å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulærøkonomi i norsk næringsliv og norske kommuner.

Vinneren vil bli kåret av en egen jury. I fjor var det renovasjonsselskapet BIR som gikk av med seieren.

Alle kan nominere enten organisasjoner eller bedrifter, ved å sende inn en kort begrunnelse. Nominasjoner kan sendes til programkomiteen per e-post.

BIR kåret til Årets sirkulære bedrift: Se kåringen her!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.