Leder
Høyre tapte valget fordi velgerne ikke kjente igjen partiet, skriver Biogassbransjen.no på lederplass Foto: Hans Permana Flickr

Dette kan grønne virksomheter lære av valget 2021

Erna Solberg har ledet regjering i 8 år. De siste to har vært blant de mest utfordrende i nyere tid. Da koronafeberen rammet samfunnet hardest stod hun stødig og loset landet med en hånd få kritiserte.

Så kom valgnederlaget. Hun opplever det nok like urettferdig som Winston Churchill opplevde valgnederlaget i 1945, da Labour vant med et valgskred.

Hvordan henger det sammen at politiske ledere «vinner krigen» men «taper freden»?

Jonas Gahr-Støre sin seier var først og fremst at han ikke gikk av – eller ble kastet – etter å ha tapt to stortingsvalg. Hans seier var også at Senterpartiet og SV gjorde så gode resultater at han kan bli statsminister og lede en rødgrønn regjering.

Erna Solbergs fall skyldes kanskje fartsblindhet.

Høyre har i alle tider vært kjent som et parti som har stått for nøysomhet, forsiktighet og med stor vekt på å skille «rett og galt» – et typisk konservativt parti. Et parti som eksempelvis ikke valgte Per Kristian Foss til leder fordi han var homofil.

De siste årene med Erna Solberg var ikke slik.

Moral

PR-byråene hadde klippekort og «hot-line» til regjeringen. De fleste PR-byråene hadde enten en medarbeider i permisjon som politisk rådgiver, eller de hadde en som nettopp hadde vært det. Og mange avgående statssekretærer, politiske rådgivere eller ministere gikk direkte til PR-bransjen fra departementet – eller til departementet fra et PR-byrå – noen gikk dog til og fra flere ganger.

Omdømme

Høyres «rike onkler» har tidligere vært sett på som samfunnets støtter. De siste årene har samfunnet mer fremstått som støtter for den nye generasjonen av partiets «rike onkler». Kronastøtten overgikk for flere i løpet av ett år hva de hadde betalt i skatt over flere år. At ikke «onklene» hadde vett på normal folkeskikk med i stedet fremstod som skuespillere i «Exit» forsterket den jevne høyremann- og kvinnes irritasjon over partiet.

Bruk av penger

Høyreregjeringens bruk av penger stred med partiets velgeres verdier. Stortingsgarasjen er et godt eksempel. Korona-penger til strippebuler i stedet for de som ble direkte rammet skapte stor irritasjon. Bedre ble det ikke når man hørte at noen hadde direkte kontakt med statsministerens kontor og at det ble flydd inn gjestearbeidere med korona som resultat av kontakten.

Forventninger

Høyres aksept av Fremskrittspartiets mange utspill – ofte mot regjeringen de satt i – senket respekten blant velgerne. Enkelte av Krfs utspill skulle også vært slått ned på, sett med høyrebriller.

Oppsummert

Høyres regjering brøt på flere områder med hva partiets velgere forbandt partiet med. Derfor ble straffen valgtap. Politikken og handlingene stod ikke i forhold til hva velgerne forbant med partiets ideologi.

Viktig læring i det grønne skifte

Virksomheter i det grønne skifte kan lære av partiet Høyres tap i valget 2021;

Ønsker du å bli forbundet med et spesielt omdømme – grønn/sirkulær –  må du ikke handle slik at dine omgivelser oppfatter handlingene som brudd på omdømme.

Det betyr at du faktisk kan utkonkurrere deg selv fra markedet uten at nødvendigvis dine konkurrenter er bedre enn deg selv. Det rekker å bryte med det omdømme du selv har skapt og sagt at du skal leve etter.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.