Nyheter

https://vimeo.com/551841229/b87bc77f6d

HELPDESK: Grønnvasking i bærekraftsjungelen

Hva er grønnvasking og hvilke feller kan man gå i når det kommer til markedsføring av miljøvennlige produkter? Svaret får du under Helpdesk onsdag 19. mai klokken 12:00.

Folk bryr seg om bærekraft. I en EU-kartlegging fra 2020 oppga 78 prosent av forbrukere at miljøpåvirkning var viktig når de skal kjøpe husholdningsapparater. Men, det skal ikke nødvendigvis ikke være like lett å velge bærekraftige produkter, for en stor andel av grønne påstander om varer viser seg å ikke stemme og til og med være regelrett løgn.

SE TIDLIGERE SENDING HER: Hvordan ta i mot en ny spennende samarbeidspartner i gjenvinningsmarkedet

Mange feller å gå i

Bjørn K. Haugland i Skift – Næringslivets klimaledere. Foto: Ludvig Gundersen

– Grønnvasking er problem da man tar ut kjernen i det som er reell bærekraft. Forbrukere ønsker å ta bærekraftige valg, men når «alt» er bærekraftig så er det vanskeligere å ta de valgene og vi får mindre tillit. Bedriftene som virkelig gjør ting riktig mister også konkurransekraft, forteller Bjørn K. Haugland i Skift – Næringslivets klimaledere.

Sammen med flere andre organisasjoner har de utformet den norske Grønnvaskingsplakaten, ti bud som over 300 næringsaktører og statlige etater har signert.

Gjennom arbeidet med plakaten har Skift gjort seg en rekke erfaringer rundt tematikken, og ikke minst årsakene.

Noen gjør det med vilje, men for mange er det er nok ikke helt med vilje. Litt fordi man ikke har nok kunnskap om hvordan man skal kommunisere rundt produkter og tjenester, forteller Haugland.

SE TIDLIGERE SENDING HER: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Nesten brorparten grønnvasker

I januar i år tok EU-kommisjonen for seg grønnvasking i markedsføring for første gang. I samarbeid med nasjonale forbrukermyndigheter trålet de de elektroniske markedet – som vil si nett og sosiale medier – og funnene var slående.

– Resultatene viser at det i 42 prosent av aktørene og påstandene som ble sjekket var det grunn til å ettergå nærmere, det er et høyt antall, nesten halvparten, forteller Tonje H. Drevland, seksjonssjef i Forbrukertilsynets tilsynsavdeling.

Hun forteller at dette ikke nødvendigvis betyr at alle har syndet, da det ikke har blitt tatt ut sak mot alle som har blitt sjekket.

– Så det er ingen som kan si om det er ulovlig det man har funnet, men det er stor sannsynlighet, understreker hun. 

SE TIDLIGERE SENDING HER: Klær fra besvær til sirkulær

Ni av ti synder i Norge

Tonje H. Drevland, seksjonssjef i Forbrukertilsynets tilsynsavdeling. Foto: Ludvig Gundersen

Også Norge var med på kartleggingen og Drevland opplyser at av de totalt ti aktørene de sjekket ut, fant de grunn til å se nærmere på ni.

– Det er ikke så veldig mange, men nok til å få et utsnitt i en slik aksjon, sier hun. 

Forbrukertilsynet har ikke tatt opp noe sak med aktørene, men at de skal bruke karleggingen i et videre arbeidet med å finne ut hva de skal prioritere og hvilke bransjer det er  mest omfattende bruk av grønnvasking. 

SE TIDLIGERE SENDING HER: Barrierer og potensial for norsk hydrogensatsing

Hvorfor velger «ingen» biogass på tanken?

Neste episode av Helpdesk onsdag 26. mai vil ta for seg drivstoffmatrisen for tunge kjøretøy til veitrafikk. Drivstoffmatrisen kan brukes som evalueringsmatrise for oppdragsgivere som ønsker å bruke klima og miljø som tildelingskriterium i sine anskaffelser av tjenester med tunge kjøretøy til veitrafikk.

Pia Farstad von Hall, daglig leder Biogass Norge. Foto: Ludvig Gundersen

Mens elektriske kjøretøy får 10 av 10 mulige poeng og hydrogen 9,5 ligger biogass på mellom 6,5 og 8,5. Biogassbransjen.no har skrevet flere saker om hvordan fylkeskommunale kollektivtransportselskap vektlegger biogass lavere enn elektrisk og hydrogen.

Senest i forrige uke ble det også kjent at flere av Hurtigrutens skip vil bli bygget om til å gå på batteri og biodisesel, ikke flytende naturgass og biogass.

Spørsmålet vi stiller under neste ukes Helpdesk er derfor: Hvorfor slipper ikke biogass til? Og hva må til for at biogass skal vinne frem i offentlige anbud?

Til studio kommer blant annet daglig leder i Biogass Norge Pia Farstad von Hall for å belyse utfordringene.

Bli med på å sette agendaen!

Siden første Helpdesk-sending 7. april har vi tatt for oss alt fra muligheten for momsfritak for ombruk av PCer til å fremme forslag for eget fagbrev for rivepersonell.

Ønsker du å være med på å sette agendaen for den offentlige diskusjonen for sirkulærøkonomi? Har du en utfordring? Eller ønsker du å bringe viktig kunnskap ut i lyset? Ta kontakt med redaksjonen på Helpdesk@cnytt.no. Henvendelser og spørsmål kan også behandles anonymt.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.