Bransjestemmer

Vi kommer til å trenge mye hydrogen…

… dersom vi skal lage syntetiske drivstoff som ammoniakk og fornybar metan.

Det er flere måter å lage hydrogen på. Det som oftest diskuteres er fornybart hydrogen som er produsert med fornybar elkraft, og hydrogen som er produsert fra naturgass med – eller uten – karbonfangst og lagring.

Noen ganger dukker det opp forslag om å produsere fornybart hydrogen fra biogass. Det synes vi er en svært dårlig ide.

Biogass er en høyverdig energibærer med høy energitetthet og en rekke bruksområder. Biogass er etterspurt i markedet og kan distribueres i samme infrastruktur som naturgass.

Biogass vil bli en viktig del av løsningen for tungtransporten. Batterier, som ofte blir pekt på som alternativ til diesel kan verken tilby tilstrekkelig kjørelengde eller nødvendig kvalitet ved lave temperaturer. Carbon Limit har i en rapport til Miljødirektoratet anslått potensialet for biogassproduksjon i Norge til 2,5 – 3 TWh, bransjen mener selv at 10 TWh er realistisk. Dersom vi forutsetter at vi bruker 3 TWh biogass til tungtransporten har vi potensial til å redusere klimagassutslipp med nesten 1 million tonn CO2. Det er omtrent det dobbelte av klimagevinsten fra en halv million el-biler. Biogass er svært lønnsom og effektiv klimaløsning for transport.

Å redusere verdien av biogassen for å lage et produkt som er mindre anvendelig virker da – for å si det forsiktig – lite smart. Dessuten gir reformering av biogass til hydrogen et svært stort energitap (sløsing). I dag tapes 30 – 40 % av energien i prosessen.

Det vil kunne bli behov for store mengder hydrogen i det grønne skiftet, men å bruke penger på å ødelegge et høyverdig produkt som biogass for å lage hydrogen er helt meningsløst.

Relaterte saker
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Får vi nok oppgradert biogass på kort sikt?

Tord Araldsen, Biogass Oslofjord
Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere