Nyheter
Generalsekretær i European Biogas Association Giulia Laura Cancian. Foto: EBA.

Nordic Biogas Conference:

– Den nordiske modellen er et eksempel for resten av Europa

Generalsekretæren i Det europeiske biogassforbundet trekker frem Norden som et eksempel til etterfølgelse.

Linköping (Biogassbransjen.no): – Norden er pionerer i utrullingen av biometan, med en modell basert hovedsakelig på biogassystemer knyttet til avfall fra byer, der bioresten brukes som gjødsel og biogassen oppgraderes til biometan og brukes i transport. Denne modellen er et eksempel for resten av Europa, sier generalsekretær i European Biogas Association, Giulia Cancian, til Biogassbransjen.no.

– Danmark setter 25 prosent biometan inn i gassnettet, og landet er i front når det gjelder å stimulere til bruk av biometan. I Sverige brukes over 80 prosent av den produserte biogassen til transport, og dette landet ligger på sjetteplass over land med størst gjødselpotensiale til biometan-produksjon foran seg, ifølge 2050-fremskrivinger. Finland er tilsvarende langt fremme i sin støtte til bruk av biometan i transport, og Norge har en av de største anleggene for produksjon av LBG, sier hun

– Hvordan ser du på den nordiske biogassindustrien?

– Biogass, og særlig biometanproduksjon, vokser i Norden, og denne økende trenden vil trolig fortsette fremover med gode rammevilkår på plass. Nye oppdateringer om utviklingen i sektoren vil bli inkludert i EBAs statistiske rapport for 2022, som publiseres i slutten av november.

REPowerEU

Denne uken er Cancian til stede under Nordic Biogas Conference i Linköping.

– Å være med på denne konferansen er for EBA en mulighet til å gå i dialog med nasjonale eksperter, og lære om de seneste trendene og utfordringene i dette markedet.

– Det gir også en mulighet til å diskutere de seneste oppdateringene i EU-lovgivningen, ikke bare REPowerEU, men også oppdateringene av fornybardirektivet og effekten dette lovverket vil ha på biogass og biometan-sektoren.

Den heteste poteten for europeisk biogassindustri er implementeringen av REPowerEU-planen, som skal gjøre kontinentet mer uavhengig av russisk gass.

EU har i denne planen satt et mål om produksjon av 35 milliarder kubikkmeter biometan (bcm) innen 2030.

Partnerskap for biometan

Forrige uke deltok European Biogas Association (EBA) ved lanseringen av Biomethane Industrial Partnership, som først ble annonsert i REPowerEU som del av Handlingsplanen for biometan. Alle interesserte parter kan nå involvere seg i dette partnerskapet og støtte utrullingen av biometan i Europa.

EUs klimasjef: – Europa har et enormt biogass-potensial

Handlingsplanen for biometan inkluderer også anbefalinger til medlemslandene i EU om å utvikle nasjonale biogasstrategier. EBA, som del av Gas for Climate-konsortiet, har analysert de nasjonale potensialene for utrulling av biogass frem mot 2030 og 2050.

Gas for Climate har også satt sammen en håndbok for å støtte medlemslandene i utviklingen og implementeringen av deres nasjonale biogasstrategier.

– En krevende situasjon

– Biometanets relevans for transportbruk i Norden er også en grunn til å være til stede her. De kommende månedene vil viktige EU-lover knyttet til dette temaet bli diskutert: Alternative Fuels Infrastructure Regulation, FuelEU Maritime og CO2-standarder for tungtransport er noen av temaene som nå diskuteres. De vil alle ha en betydelig effekt på bruken av biometan i transportsektoren, sier Cancian.

– Hva vil være dine viktigste råd til den nordiske biogassindustrien?

– Europa står for øyeblikket overfor en krevende situasjon, med behov for å øke energiuavhengigheten samtidig som man holder tritt med klimamålene. Dette gir økt oppmerksomhet til biogass og biometan, sammen med andre fornybare energikilder. Dette er en mulighet for både Norden og andre europeiske land til å fremme utrulling av fornybar gass ved å fremskynde tillatelser, gi adgang til tilførsel på gassnett, og å mobilisere alle bærekraftige substrater, med støtte fra stabile rammevilkår som tiltrekker nødvendige investeringer og mobiliserer hele verdikjeden til å gjøre målet om 35 bcm til virkelighet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke biogass-fritak på riksveier

Tord Araldsen, Biogass Oslofjord

– Flere fyllestasjoner for biogass

Daniel Hovdahl, Scania
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.