Bransjestemmer
Industrispesialist i DNBs avdeling for fornybar energi og infrastruktur, Einar Kilde Evensen. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Biogass – det nye Klondyke?

Helt på tampen av det nittende århundret ble mange titusener håpefulle gullgravere lokket av nyheter om gullforekomster i det nordvestlige Canada.  Det fantes virkelig gull der, men klimaet var ugjestmildt, gravingen slitsom og de beste plassene allerede tatt.  Noen få ble styrtrike, men de aller fleste måtte returnere tomhendt – om de overlevde.  For å provosere litt: har vi en lignende situasjon i biogass i dag?

Leserne av Biogassbransjen.no antas godt kjent med det høye aktivitetsnivået i industrien, og hvilken vei pilene peker. Europas behov for å erstatte de bortfalte volumene fra Russland er enormt.  Kombinasjonen av forventet sterk vekst og vedvarende attraktive marginer trekker til seg nye aktører. For å levere på EUs målsetning om å tidoble produksjonen av biometan til 35 milliarder kubikkmeter biometan innen 2030 behøver man mellom 5.000 og 10.000 nye store anlegg, til en estimert samlet capex på 80 milliarder euro.  Store selskaper fra tilgrensende sektorer, som infrastruktur og tradisjonell olje og gass, har fått dette med seg. Som pengesterke nykommere foretrekker de å kjøpe seg et betydelig fotavtrykk som utgangspunkt for videre ekspansjon, heller enn å bygge opp en organisasjon fra scratch. Resultatet ser vi i et ganske hett transaksjonsmarked de siste to-tre månedene. Slike prosesser tar fort seks måneder fra start til slutt.

I oktober ble Houston-baserte Archaea Energy kjøpt av BP for USD 4.1 mrd.  Omtrent samtidig la verdens største strømselskap, amerikanske NextEra, USD 1.5 mrd på bordet for å kjøpe og ruste opp 30 biogassanlegg fra Energy Power Partners. I mer hjemlige strøk gjorde det svenske selskapet Scandinavian Biogas en rettet emisjon på SEK 326 m primært mot det midtnorske selskapet Aneo Renewables, som eies av TrønderEnergi + HitecVision. Denne transaksjonen priset selskapet til litt over en milliard SEK. Neste måned kjøpte det hollandske oljeselskapet Shell den ledende danske biogassaktøren Nature Energy for EUR 1.9 mrd.  Det australske selskapet Macquarie GIG kjøpte også BayWa r.e. Bioenergy, som har en nåværende produksjon Tyskland på 140 GWh – omkring 1/10 av Nature Energys kapasitet.

Prisingen av disse spillerne ligger typisk midt på 20-tallet i forhold til EBITDA for 2021 eller 2022. Til grunn ligger det forventninger om betydelig vekst – alle er tydelige i sin kommunikasjon om at de kjøpte selskapene har betydelige «pipelines» av mulige ekspansjonsplaner. Her ligger alt fra løse ideer om å gå inn i nye geografiske områder til tomter de har kjøpt og har ferdig regulert med alle tillatelser på plass.  Absolutt størrelse er også kritisk.  For selv om marginene innen biogass akkurat nå er veldig gode, forventer alle at man før eller siden vil konkurrere på pris igjen. Da gjelder de å ha de beste prosessene, hjulpet av ingeniører og teknikere i laboratorier som forstår hvordan man optimaliserer prosessene, selv om blandingen av råstoff endrer seg.

Det er sannsynligvis litt drøyt å sammenligne biogass anno 2022-23 med Klondyke på 1890-tallet.  Men visse paralleller finnes.  Her har vi løfter om veldig gode marginer, og et marked som fra biogass sitt perspektiv ser uendelig stort ut.  Kanskje en bedre sammenligning ville vært solbransjen i 2005-07, der alle tjente penger som gress og alle piler pekte oppover.  Inntil det snudde, og ferden gikk (bratt) nedover. Historien vil vise om det går med biogass som i Klondyke, der de fleste dro blakke og sultne hjem igjen. Kanskje vinnerne blir de som selger dagens vaskepanner, spader og andre livsmidler til de håpefulle. I alle tilfeller anbefales alle aktører å sørge for at de er konkurransedyktige ikke bare i dagens marked, men også i en mer normal situasjon. Tvi tvi!

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.