Leder
Kommunal håndtering av matavfall og kloakkslam har vært sentral i oppstartsfasen for biogass i Norge. Nå ønsker en rekke private aktører å satse mer på husdyrgjødsel, men sliter med å få støtte til bygging av sine anlegg. Illustrasjonsfoto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Kroken på døra?

Denne runden Enova-søknader for anlegg er skjebnesvanger for den norske biogassbransjen.

I forrige runde, med frist i april, fikk ingen av de sju anleggene som søkte investeringsstøtte hos Enova tilsagn. Det vekket forundring og bekymring i en samlet norsk bransje. Enova innførte i år sitt «innovasjonskriterie» i søknadsprosessen, der innovasjon vektes med 50 prosent. Men hvor innovativ kan egentlig produksjon av biogass bli?

Regjeringen toer sine hender, og viser til at Enova har fritt spillerom innenfor sitt mandat; «senfase teknologiutvikling og tidlig markedsutvikling».

Enova sier at ingen av anleggene argumenterte tilstrekkelig godt for at de oppfyller programkriteriene.

I oktober var det på nytt mulig å søke. Biogassbransjen.no er kjent med at samtlige sju prosjekter som fikk tommel ned i forrige runde søker på nytt, etter dialog med Enova. I tillegg søker Renevo på to prosjekter (Husnes og Jondal). Vi har rettet en innsynsbegjæring til Enova for å få klarhet i hvor mange som søkte totalt.

Men hva vil det bety for norsk biogassbransje hvis alle anlegg også i denne søknadsrunden blir avvist/avslått?

Det vil være et kraftig signal fra myndighetene om at biogass ikke er noe man er villige til å satse på. De fleste prosjekter vi snakker med er tydelige på at uten Enova-støtten blir det ikke noe av prosjektene. Noen som er i støpeskjeen sier imidlertid nå at de vil forsøke å stable finansiering på beina uten Enova. Det er mulig dette blir veien flere må gå, om bransjen skal overleve i Norge.

Biogass har hatt subsidier i hvert eneste ledd av verdikjeden. Leveranser av husdyrgjødsel til anlegg, bygging av anlegg, finansiering av infrastruktur (avviklet i våres) og finansiering av gasskjøretøy. Noen ønsker nå også produksjonsstøtte. Er det liv laga? Vi tror den norske biogassbransjen tydeligere må få frem budskapet om hvor klimasmart denne løsningen er. Det er kronargumentet for hvorfor dette produktet er noe å satse på, vis a vis både publikum, brukere og myndigheter.

Når vi snakker med politikere er det ikke grenser for hvilke lovord biogass får. Men når myndighetenes viktigste virkemiddel for å stimulere bransjens vekst kniper til er det begrenset hva festtalene har å si.

Biogass er en av flere nøkler til å nå de hårete klimamålene for 2030. Men da må det satses.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke biogass-fritak på riksveier

Tord Araldsen, Biogass Oslofjord

– Flere fyllestasjoner for biogass

Daniel Hovdahl, Scania
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.