Bransjestemmer
Kronikkforfatter Tore Woll i Energigass Norge. Foto: Energigass Norge.

Regjeringen neglisjerer Stortingets vedtak nok en gang – Biogass tas ikke på alvor som klimatiltak

Nok en gang avviser regjeringen Stortingets vedtak om å likestille biogass med hydrogen og elektrisitet. Det gjør at de heller ikke tar biogass på alvor som klimatiltak.

I vårens behandling av energimeldingen, gjorde Stortinget en rekke vedtak om biogass. Ett av disse var at biogass skal likestilles med hydrogen og elektrisitet i alle mål og planer. Det er andre gang Stortinget gjør dette vedtaket. Og nok en gang blir vedtaket avvist.

Vi lurer på hva stortingsrepresentantene tenker om denne saken, og vil ta regjeringens avvisning av vedtaket opp i de kommende høringene om budsjettet i stortingskomiteene. I 1872 sa Johan Sverdrup: «All makt i denne sal» om Stortinget, men det gjelder tydeligvis ikke i 2022.

Under behandlingen av energimeldingen vedtok Stortinget også å harmonisere rammevilkårene for biogass i Norden. Det vedtaket følger ikke regjeringen opp, men skal komme tilbake til Stortinget «på egnet måte».

Den formuleringen betyr at det kan gå år og dag før regjeringen kommer tilbake med et konkret forslag til oppfølging, og er helt uforpliktende selv om Stortinget har gjort et forpliktende vedtak!

Det som likevel er mest provoserende i regjeringens budsjett er at de ved å neglisjere stortingsvedtakene som er gjort, heller ikke tar biogass på alvor som klimatiltak. Biogass er derfor ikke tatt med som tiltak for å få ned utslippene av klimagasser innen tungtransport, der det kan spille en stor rolle som overgang til fornybar energi på kjøretøyene som er tyngst og kjører lengst allerede i dag. Vi ser også den manglende likestillingen i forslaget til regler for offentlige innkjøp av lette og tunge varebiler som myndighetene jobber med. Her pekes det kun på elektriske kjøretøy, og hvis en ikke får fatt i det, kan en kjøpe dieseldrevne biler. Biogass er ikke vurdert selv om det finnes flere alternative kjøretøy.

Energigass Norge vil nå jobbe for å få løftet biogass-saken i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.