Leder
Nå blir det mulig for lokale myndigheter å innføre takstfritak for biogasskjøretøy. Foto: Ludvig Gundersen

Nå løsner det i bompengesaken

Vegvesenet jobber nå med å få på plass den tekniske løsningen i bomstasjonene, og fra 1. september vil lokale myndigheter kunne gi fritak for tyngre gasskjøretøy. Oslo er allerede på banen.

Kampen for bompengerabatt til gasskjøretøy har vært lang og kronglete for bransjen og dens lobbyister. Vedtaket om fritak i Oslopakke 3 kom allerede i 2019. Stortingsvedtak fra mai 2021 gikk ut på at en slik ordning skulle være på plass fra 1. januar 2022, men ble skutt ned i forslaget til statsbudsjett fra forrige regjering. Der ble det argumentert med at den tekniske løsningen i AutoPASS-systemet ikke ville kunne sondre mellom biogass og naturgass på et gitt gasskjøretøy. (AutoPASS er samlebetegnelsen på bompengeinnkrevingen i Norge).

Bransjen har garantert at det kun vil selges biogass til gasskjøretøy i Norge, og har foreslått et revisjonssystem for å kvalitetssikre dette.

Men i vår ga samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) Statens Vegvesen marsjordren: utarbeid en løsning med egen takstgruppe for gasskjøretøy innen 1. juli.

Denne uken garanterer Vegvesenet at en slik løsning vil komme på plass og være ferdig programmert inn i AutoPASS-systemet til 1. september.

Avgjørelsen om eventuelt taktsfritak for gasskjøretøy vil være opp til lokale myndigheter. Oslo er allerede på banen og har varslet fritak fra 1. september i tråd med Oslopakke 3-avtalen.

Dette er en stor seier for bransjen. Eventuelle bompengefritak vil gi et kraftig incentiv til transportører som vurderer å skifte til biogass.

Utslipp fra varetransport på tyngre kjøretøy utgjør 33 prosent av de totale utslippene fra veitrafikken i Norge. Norge vil ikke kunne møte sine forpliktelser uten at vi lykkes med å redusere også disse. Biogass er en av veiene til målet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Eksport av fiskeensilasje: Mattilsynet svarer

Mette Kristin Lorentzen, Mattilsynet
Monica Wear Stubberud, Mattilsynet

Konkrete målsetninger for biogass

Gunnar Helmen, Gasum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere