Leder
Nå blir det mulig for lokale myndigheter å innføre takstfritak for biogasskjøretøy. Foto: Ludvig Gundersen

Nå løsner det i bompengesaken

Vegvesenet jobber nå med å få på plass den tekniske løsningen i bomstasjonene, og fra 1. september vil lokale myndigheter kunne gi fritak for tyngre gasskjøretøy. Oslo er allerede på banen.

Kampen for bompengerabatt til gasskjøretøy har vært lang og kronglete for bransjen og dens lobbyister. Vedtaket om fritak i Oslopakke 3 kom allerede i 2019. Stortingsvedtak fra mai 2021 gikk ut på at en slik ordning skulle være på plass fra 1. januar 2022, men ble skutt ned i forslaget til statsbudsjett fra forrige regjering. Der ble det argumentert med at den tekniske løsningen i AutoPASS-systemet ikke ville kunne sondre mellom biogass og naturgass på et gitt gasskjøretøy. (AutoPASS er samlebetegnelsen på bompengeinnkrevingen i Norge).

Bransjen har garantert at det kun vil selges biogass til gasskjøretøy i Norge, og har foreslått et revisjonssystem for å kvalitetssikre dette.

Men i vår ga samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) Statens Vegvesen marsjordren: utarbeid en løsning med egen takstgruppe for gasskjøretøy innen 1. juli.

Denne uken garanterer Vegvesenet at en slik løsning vil komme på plass og være ferdig programmert inn i AutoPASS-systemet til 1. september.

Avgjørelsen om eventuelt taktsfritak for gasskjøretøy vil være opp til lokale myndigheter. Oslo er allerede på banen og har varslet fritak fra 1. september i tråd med Oslopakke 3-avtalen.

Dette er en stor seier for bransjen. Eventuelle bompengefritak vil gi et kraftig incentiv til transportører som vurderer å skifte til biogass.

Utslipp fra varetransport på tyngre kjøretøy utgjør 33 prosent av de totale utslippene fra veitrafikken i Norge. Norge vil ikke kunne møte sine forpliktelser uten at vi lykkes med å redusere også disse. Biogass er en av veiene til målet.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke biogass-fritak på riksveier

Tord Araldsen, Biogass Oslofjord

– Flere fyllestasjoner for biogass

Daniel Hovdahl, Scania
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.