Bransjestemmer
E6 på Kråkmo, i Hamarøy kommune. Foto: Berit Stensland/Nfk.

Manglende Enova-støtte til fyllestasjoner for biogass i Nordland

Nordland fylkesting har enstemmig vedtatt en uttalelse der de kritiserer Enova for ikke å ha gitt støtte til flere fyllestasjoner for biogass i fylket. Les uttalelsen her.

Enova kunngjorde i pressemelding 23. mai hvordan de hadde fordelt 83 millioner i støtte til 14 nye fyllestasjoner for flytende og komprimert biogass. Én av disse ligger i Bjerkvik, lengst nord i Nordland. Enova sier også at dette er siste runde hvor fyllestasjoner for biogass får støtte, heretter vil utbygging overlates til markedet og kommersielle aktører.

Praktisk rekkevidde for kjøretøy som går på biogass er i dag er rundt 50 mil. Det er regulære ruter mellom Oslo og Trondheim i dag. Sett i lys av dette, er tildelingen fra Enova skuffende, da den etterlater et hull langs E6 mellom Trondheim og Bjerkvik. For den videre satsingen på biogass, som vi vet er i full gang blant annet i søndre del av fylket, er det helt nødvendig med etablering av fyllestasjon langs E6 sentralt i fylket.

Det er for tidlig for Enova å kutte i støtteordningen nå.

Nordland fylkesting er enig med blant andre Norges lastebileier-forbund i at det fortsatt er et stort behov for utbygging av infrastruktur knyttet til fyllestasjoner for biogass, og at det er for tidlig for Enova å kutte i støtteordningen nå. Det er urealistisk at aktørene skal betale videre utvikling alene, og uten tilstrekkelig med stasjoner vil det heller ikke bli investert i biogassdrevne kjøretøy.

E6 er hovedpulsåren i Nordland, og også her må vi legge til rette for flere biogassdrevne kjøretøy, spesielt for lastebilnæringen. Sømna Biogass er et selskap som har jobbet målrettet med etablering av biogassfabrikk siden 2019, og forventet ferdigstillelse er i 2024.

Realisering av biogassfabrikken vil i fase 1 produsere 70 GWh, et energiforbruk tilsvarende 100 vogntog som går 175 000 km i året. Dette er klimapositiv flytende biogass, basert på ressurser fra landbruk og havbruk. Å erstatte diesel med flytende biogass er det som gir størst klimanytte for lastebilnæringen.

Det er svært uheldig at det ikke blir etablert en fyllestasjon i denne delen av Nordland fylke, særlig når det samtidig foregår en storstilt satsing på biogassproduksjon her. Det er derfor helt nødvendig å utvide ordningen, slik at selskaper som kan etablere seg sentralt på strekningen mellom Trondheim og Bjerkvik kan få insentiv til å gjøre det i en fremtidig tildeling.

Nordland fylkesting anmoder Enova om å utvide sin støtteordning for fyllestasjoner for biogass, og i den forbindelse også se på dagens mangelfulle infrastruktur og mulige synergier med etablering av biogassfabrikker.

Karl-Hans Rønning
Senterpartiet

Arne Ivar Mikalsen
Venstre

Beate Bø Nilsen
Høyre

Håkon Møller
Miljøpartiet De Grønne

Odd Arnold Skogsholm
Arbeiderpartiet

Per-Gunnar Skotåm
Rødt

[Uttalelsen ble enstemmig vedtatt med 34 stemmer.]

Kilde

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.