Nyheter
Direktør i Biogas Danmark, Frank Rosager. Foto: EMD-fonden.

Sommerintervjuet:

– Ønsker CO2-avgifter med refusjon ved bruk av biogass

Det er både bekymring og håp for økte CO2-avgifter i Biogas Danmark.

Navn: Frank Rosager.

Stilling: Direktør i Biogas Danmark.

– Hva har dere vært mest opptatt av foregående halvår?

– Den kommende grønne avgiftsreformen i Danmark, der både ETS og NON ETS-virksomheter kommer til å betale økende CO2-avgifter. I regjeringens opplegg aksepteres det ikke at man kan få avgiftsreduksjon for biogass som leveres gjennom gassnettet. Det vil bety at bedriftene mister interessen i å kjøpe biogass og velger naturgass isteden. Det er viktig å få endret for hele gassbransjen. [NB! Intervjuet ble gjort før denne nyheten kom: https://biogassbransjen.no/2022/06/24/co2-avgiftsfritak-for-biogass-i-dansk-skattereform/ ]

– I forbindelse med krigen i Ukraina er det fokus på politiske tiltak som kan utfase naturgass. Biogas Danmark har fokus på å fremskynde de politisk avtalte anbud fra 2027-2030 til 2024 og 2025. Regjeringen har foreløpig akseptert å rykke anbudet i 2026 til 2024. Men det er ikke nok. Rykkes alle konkurransene kan Danmark være forsynt 100 prosent med biogass fra 2027.

– Biogas Danmark har samlet inn 3 millioner [danske] kroner fra medlemsbedriftene for å gjennomføre en mediekampanje i mai og juni. Den vil gjennomføres med helsides annonser i de store danske avisene, samt Twitter og LinkedIn. Dessuten lages to korte kampanjefilmer, som også skal eksponeres på SoMe.

– Hva blir det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det neste halvåret?

– Det kommer en reguleringsordning for overkompensasjon. De høye gassprisene har medført at tilskuddet er for høyt. Inntektene må ikke overstige omkostningene. Vi vet per nå ikke om det fører til en støttenedsettelse eller krav om tilbakebetaling. Biogas Danmark jobber for det siste, så det ikke påvirker en fremtidig produksjon hvis gassprisene faller igjen.

– Det kommer en ny regulering som skal sikre en reduksjon av metanutslipp fra biogassanlegg. Biogas Danmark jobber for en regulering som er praktisk gjennomførbar med krav til egenkontroll samt årlige lekkasjesporinger med innrapportering. Det vil komme et bøtesystem ved manglende overholdelse.

– Hva bør biogassbransjen kreve av politikerne?

– Vi ønsker markedsmessige rammevilkår som sikrer biogassanleggenes økonomi uten tilskudd. Det dreier seg om krav om CO2-fortrengning i transporten samt CO2-avgifter med refusjon ved bruk av biogass levert gjennom gassnettet.

– Hva er den riktige sommermaten for deg?

– Grillede (gassgril) grønnsaker og litt kjøtt, pluss nypoteter pluss asparges fra hagen og tomater + agurk fra eget drivhus.

Til sist selvfølgelig jordbær med fløte.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Eksport av fiskeensilasje: Mattilsynet svarer

Mette Kristin Lorentzen, Mattilsynet
Monica Wear Stubberud, Mattilsynet

Konkrete målsetninger for biogass

Gunnar Helmen, Gasum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere